Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach! Piekłam je niejednokrotnie i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie. Uwielbiam tą cukrową skorupkę!

Składniki:

Około 24 ciastka:

mąka pszenna 1.5 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
masło 100 gramy
jajko 2 sztuki
cukier 0.7 szklanki

Dodatkowo:

cukier 0.3 szklanki

Porada

Smak ciastek można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, czy bakali. Jednak dla mnie najbardziej smakuje przedstawiona wersja.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze

Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:40
Dobre to jest. Glos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak