Kruche ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • proszek do pieczenia łyżka

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    150 g
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    1 szt
  • msało/margaryna

    350 g
  • naturalne kakao

    3 łyżki
  • posiekane migdały bez skórki

    100 g
  • cukier biały kryształ - do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodajemy pokrojone masło i jajko. Wyrabiamy ciasto, po czym odkładamy 1/3 na bok. Do pozostałych 2/3 ciasta wgniatamy kakao i posiekane migdały.
Ciasto białe rozwałkowujemy i dzielimy na 4 paski. Po wierzchu możemy je posmarować białkiem lub odrobiną wody, żeby lepiej „kleiło się” z wnętrzem rolady. Z ciemnego ciasta formujemy wałeczki, które układamy na paskach białego ciasta. Następnie zawijamy ciasto czekoladowe w waniliowe i dokładnie dociskamy szew. Tak przygotowane roladki zawijamy w folię aluminiową.
Po leżakowaniu ciasto kroimy w plasterki o grubości około 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w temperaturze 200st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (77)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 20.02.2014 19:36
wspaniałe ciasteczka
plocia 26.11.2012 19:40
prosty przepis a jaki pyszny
[email protected] 21.03.2012 11:49
ale ładne :)
gacopierz23 16.03.2012 18:28
pracochłonne ale efekt wspaniały
Małgosia6 01.02.2012 18:29
super ciasteczka
caralajna 17.01.2012 17:42
przyznam, że to jeden z lepszych przepisów na ciastka jakie ostatnio czytałam
smakowita 12.12.2011 21:09
bardzo ładnie wyglądają i na pewno są pyszne
Sarenka 23.11.2011 09:54
Cieszą oczy!
rjustysia 23.09.2011 00:34
Wyglądają niesamowicie :)
sylwia / sytofala 17.08.2011 19:51
Cudownie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat