Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasteczka (bez jajek) z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250g
masło 120g
cukier puder 30-40g
woda ok.pół szklanki
jabłka 3-4 zależy od wielkości
cynamon do posypania
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 13-14 łyżek
woda 1 łyżka (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasteczka (bez jajek) z jabłkami

CIASTO:
Na stolnicę wsypać mąkę,dodać masło (zimne) oraz cukier puder i za pomocną noża posiekać. Następnie dodać wodę (ja to robiłam stopniowo) i wyrobić.
Masę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.


Jabłuszka pokroić w plasterki (grubość zależy od tego jak kto jakie lubi).
Kiedy ciasto przesiedziało swoje w lodówce, rozwałkować je, następnie odbijać szklanką bądź foremką kształty. Następnie na każdym (w moim przypadku) okręgu posmarować dżemem,położyć kilka plasterków jabłka i posypać cynamonem.

Piec na blaszce z papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku 190 stopni około 30 minut.

LUKIER: sok z cytryny wymieszać z wodą oraz cukrem pudrem (13-14 łyżek)
Ostudzone ciasteczka polać cukrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 05.02.2014 13:04
Nie wiedziałam, że można tak robić lukier! :D
ada.la 05.02.2014 11:54
ciekawe ciastka
pawel123 05.02.2014 11:09
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak