Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka

masło miękkie 100 gram
kwaśna śmietana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
mąka 1 i 1/4 szklanki

dodatkowo

cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.
Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami.
Wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać bezpośrednio na blachach do pieczenia.
Piec w temperaturze 180′C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut).
Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim jeszcze ciepłe ciasteczka tak aby cukier dokładnie je obtoczył z każdej strony (jeśli lubisz więcej cukru pudru na ciasteczkach możesz czynność po 5 minutach powtórzyć).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 17.05.2015 08:49
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak