Kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasteczka

  • masło miękkie

    100 gram
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • mąka

    1 i 1/4 szklanki

dodatkowo

  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę.
Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki).
Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami.
Wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm.
Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach i układać bezpośrednio na blachach do pieczenia.
Piec w temperaturze 180′C do złotego koloru.(w zależności od wielkości od 10 do 20 minut).
Cukier puder wsypać do miseczki i wkładaj do niego jedno po drugim jeszcze ciepłe ciasteczka tak aby cukier dokładnie je obtoczył z każdej strony (jeśli lubisz więcej cukru pudru na ciasteczkach możesz czynność po 5 minutach powtórzyć).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 17.05.2015 08:49
super ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat