Kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • margaryna Palma z murzynkiem

    1 kostka
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na to margarynę.
Żółtka wymieszać z cukrem i dodać do składników na stolnicy.
Dodać śmietanę - zagnieść wszystko razem dodając tyle śmietany, by ciasto było elastyczne i dało się rozwałkować.
Ciasto rozwałkować na placki o grubości ok. 1 cm. Wykrawać dowolne kształty.
Można także zrobić ciasteczka - rożki z nadzieniem: wycinamy z ciasta kwadraty ok. 6 cm, kładziemy w środek marmoladę, składamy na pół, sklejamy brzegi i formujemy rożki.
Wierzch ciasteczek posmarować rozbełtanym białkiem lub posypać cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec około 15 minut, aż się zarumienią. Ciasteczka z nadzieniem należy piec trochę dłużej, ok. 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 12.12.2013 22:04
idealne do kawki :)
Aga123 07.06.2013 10:41
muszę zrobić, dzięki za przepis
fotoviderek 23.04.2013 09:51
Pyszne ciasteczka :)
Bernadeta1 19.03.2013 16:10
szybkie do zrobienia i smaczne
Laila2786 14.03.2013 10:56
bardzo smaczne, moje ulubione
babajaga1969 16.02.2013 22:04
bardzo apetyczne ciacha :)
nogawkuchni 16.02.2013 17:45
Pyszne, szybkie do zrobienia, apetycznie wyglądające, w sam raz gdy ma się ochotę na coś słodkiego, domowego, poręczne, na dwa gryzy, lubię takie ciasteczka, Twoje zapowiadają się bardzo zachęcająco.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat