Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
cukier puder 0,5 szklanka
masło 0,5 kostka
żółtko jajek 1 szt
cukier waniliowy 0,5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Łączymy wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier puder, cukier z wanilią).
Następnie dodajemy żółtko, oraz masło.
Masło tniemy nożem jak najdrobniej (jest to istotnie, ponieważ w ten sposób nie ogrzewamy i nie topimy masy)
Gdy masło jest już drobno posiekane, wyrabiamy ciasto (staramy się zrobić to w miarę szybko)
Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 godz.
Po tym czasie wyciągamy ciasto, oraz rozwałkowujemy je na placek grubości ok 3-4 mm (warto jest wałkować je na folii jak również przez folię. Ciasto nie przykleja nam się wtedy do wałka, oraz łatwiej jest przełożyć ciasteczka na blachę)
Wycinamy ciasteczka w dowolne kształty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią ( ok 5-10 min - w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej wypieczone)
Po przestygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 22.07.2012 14:50
piekne serducha
iziona 22.07.2012 07:24
Uwielbiam takie domowe ciasteczka i bardzo często takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak