Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 dag
jajko 2 sztuki
cukier puder 25 dag
mąka pszenna 1 kg
marmolada 1 opakowanie
nutella 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Przygotuj ciasto podstawowe: mąkę przesiej, dodaj pokrojone w kostkę, ochłodzone masło.Zarabiaj siekając nożem. Kiedy powstaną grudki, dołóż cukier puder, wbij jajka.Szybko zagnieć gładkie ciasto.Uformuj kulę, zawiń w folię i ochładzaj przez 1 godzinę.Ochłodzone ciasto podziel na porcje.Jedną rozwałkuj, cienko posmaruj marmoladą i ciasno zroluj.Wałek pokrój w plastry.Powstałe ślimaczki ułóż na blasze przykrytej pergaminem i piecz ok.10 minut w temp.200 stopni.Z kolejnej części ciasta wytnij kwadraty równej wielkości.Na każdym ułóż po porcji marmolady, zwiń, formując rogalik.Upiecz.Z reszty ciasta powycinaj różnej wielkości serduszka i kwiatki.Upieczone przełóż nutellą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak