Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasteczka, które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował, że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne.

Składniki:

Na ciasto:

mąka 225 gramów
cukier 100 gramów
masło 200 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cynamon Prymat 0.5 łyżeczka
orzechy włoskie 0.5 szklanka

Dodatkowo:

dżem śliwkowy 1 słoik
cukier puder do posypania 100 gramów

Porada

Dżem - smak dowolny.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka

Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy pokrojone masło, cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie.

Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta.

Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:12
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak