Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
żółtko jajek 2 łyżka
śmietana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółte śliwki 0,5 kg
gruszka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę ok 0,5 cm.

W foremkach wyłożonych ciastem układamy na przemian śliwki i gruszki.

Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich koła o średnicy babeczek.

Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.

Pozostałym ciastem przykrywamy babeczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

Na upieczonych babeczkach w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.09.2014 22:55
świetny pomysł
iziona 05.09.2012 09:18
Babeczki pyszne, a pomysł świetny na te ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak