Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z masą malinowa i galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło zimne 200 gram
jajko 2 sztuki

składniki na krem

budyń owocowy 2 opakowania
sok malinowy 3-4 łyżki
mleko 2% 2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
margaryna 250 gram
galaretka czerwona 1 opokowanie
czekolada mleczna 1 tabliczka
ryż 2 ryż

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z masą malinowa i galaretką

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść. . Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce około godziny.
foremki metalowe dokładnie nasmarować margaryną .ciasto rozwałkować i foremką wycinać , palcami docisnąć ciasto w foremce następnie na każdą foremkę położyć kawałek folii aluminiowej i na folie nasypać ryż by ciasto się nie podnosiło.piec w temperaturze 160 c około 15 minut na lekko złoty kolor.
po tym czasie wyjąć babeczki zdjąć Folię aluminiową z ryżem i zostawić do wystygnięcia gdy wystygną wyjąć z formy .

II Robimy krem.
zagotowujemy 1 1/2 szklanki mleka , do 1/2 szklanki mleka wsypujemy budyń malinowy i łyżkę mąki i mieszamy .Na gotujące sie mleko wylewamy budyń i mieszamy by nie powstały grudki .Następnie budyń studzimy.
rozpuszczamy galaretkę w 2 szklankach wody zostawiamy do stężenia.
miksujemy margarynę z cukrem no puszystą masę dodajemy budyń i sok malinowy miksujemy. Kremem napełniamy wystudzone babeczki na kremie robimy esy floresy z rozpuszczonej czekolady zastygłą galaretka kroimy na kwadraty i okładamy na wierzch babeczek
smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak