Kruche babeczki z kremem waniliowym, konfiturą i solonymi orzechami arachidowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • korpusy od kruchych babeczek

    1 opakowanie
  • konfitura malinowa

    5 łyżek
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • mleko

    300 ml
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    40 g
  • aromat waniliowy

    do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • orzechy arachidowe

    24s sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

żółtka ucieramy z cukrem, solą, mąką ziemniaczaną i aromatem waniliowym na kremową i jasną masę. W sporym rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko z masłem i kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Małym strumieniem, po trochu, dodajemy teraz mleko do waniliowej masy z żółtek, cały czas ucierając. Uważamy aby krem się nie zważył. Kiedy dodajemy do niego całe mleko, dokładnie całość mieszamy, przelewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy . Cały czas mieszamy, odstawiamy z ognia i mieszając ostudzamy.
Na spód kruchych "korpusów" wykładamy 1/2x łyżeczki konfitury, a na nią dodaj łyżeczkę kremu waniliowego dekorujemy orzechem:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 25.05.2013 13:23
Takie babeczki to ja rozumiem:)
Bernadeta1 16.02.2013 16:25
bardzo smaczne
daria2911 15.02.2013 16:43
pycha
Krzysztof15 15.02.2013 10:10
pycha
natalia.doradca 15.02.2013 09:23
fajne
Magda24 15.02.2013 09:22
smaczne :)
Wiesława1 15.02.2013 09:19
super
ewka1978 15.02.2013 09:16
świetne
Pyszota 15.02.2013 09:14
super
Renataj 15.02.2013 09:12
Babeczki to moja słabość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat