Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą. Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 30 małych babeczek, spody:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • cukier puder

    0.25 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • masło 82%

    120 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki

Dodatkowo do wysmarowania foremek:

  • masło 82%

    4 łyżki

Krem:

  • serek homogenizowany waniliowy

    350 gramów
  • masło 82%

    100 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • skórka cytrynowa

    0.3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec korpusy do babeczek.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
Babeczki.
Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.

Diana Rusiłowicz
Szklanka użyta w moich przepisach zawsze posiada 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:43
Dobre to jest. Głos oddany.
bietka 21.02.2019 19:54
Pięknie się prezentują : )
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 14:08
Smakowite babeczki, lubię z takim waniliowym lekko kwaskowym kremem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat