Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z kremem kawowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąka pszenna 200 g
zimne masło 150 g
cukier drobny 50 g
kwaśna śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt.
sól szczypta
krem kawowy
mascarpone 150 g
nutella 100 g
czekolada gorzka 70 g
cukier puder 50 g
śmietana 30% 150 ml
espresso 30 ml
likier kawowy 1 łyżka
Składniki dodatkowe:
czekolada mleczna 50 g
śmietana 30% 2 łyżki
żółte maliny

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kremem kawowym

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej cukier, sól, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinięte folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać z niego krążki. Krążkami wylepiać foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 15 – 20 minut. Ostudzić.

Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą. Do masy dodać śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem cukru pudru, rozpuszczoną gorzką czekoladę, espresso oraz likier kawowy. Przygotowanym kremem napełnić kruche babeczki. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do szklanki żaroodpornej. Do czekolady dodać śmietanę. Wstawić do mikrofali i podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Babeczki udekorować przygotowaną polewą i malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 28.07.2013 14:14
czy to jest udekorowane malinką?
Juleczka20 18.10.2012 17:22
bardzo smaczne napewno
Gosia40 25.09.2012 12:52
Pyszniutkie!
Wiesława1 21.09.2012 08:11
piękne
adelajda 21.09.2012 07:36
bardzo apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak