Kruche babeczki z kremem kawowym

Kruche babeczki z kremem kawowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruche ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • zimne masło

    150 g
  • cukier drobny

    50 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • sól

    szczypta
  • krem kawowy

  • mascarpone

    150 g
  • nutella

    100 g
  • czekolada gorzka

    70 g
  • cukier puder

    50 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • espresso

    30 ml
  • likier kawowy

    1 łyżka
  • Składniki dodatkowe:

  • czekolada mleczna

    50 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • żółte maliny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać do misy. Dodać do niej cukier, sól, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinięte folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać z niego krążki. Krążkami wylepiać foremki do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 15 – 20 minut. Ostudzić.

Mascarpone utrzeć na gładką masę z nutellą. Do masy dodać śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem cukru pudru, rozpuszczoną gorzką czekoladę, espresso oraz likier kawowy. Przygotowanym kremem napełnić kruche babeczki. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do szklanki żaroodpornej. Do czekolady dodać śmietanę. Wstawić do mikrofali i podgrzewać do czasu, aż składniki się połączą. Babeczki udekorować przygotowaną polewą i malinami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchenka

28.07.2013 14:14
czy to jest udekorowane malinką?

Juleczka20

18.10.2012 17:22
bardzo smaczne napewno

Gosia40

25.09.2012 12:52
Pyszniutkie!

Wiesława1

21.09.2012 08:11
piękne

adelajda

21.09.2012 07:36
bardzo apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat