Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z kapustą i grzybami

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
margaryna 1 opakowanie
śmietana 2 łyżka
żółtko jajek 2 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
kapusta kiszona 200 gram
olej 1 łyżka
pieczarki 6 sztuka
grzyby suszone 70 gram
cebula 1 sztuka
kminek 2 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z kapustą i grzybami

Farsz:

Suszone grzyby moczyć przez ok. 30 minut, kapustę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, pieczarki i drobno pokrojone grzyby. Smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut. Podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić aż do miękkości. W czasie duszenia podlewać wodą.
Na koniec doprawić.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką gwiazdki. Wszystko ponownie włożyć do lodówki na ok. 30 minut ( dzięki temu ciasto się nie skurczy podczas pieczenia ).

Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz, który następnie przykrywamy gwiazdką.

Pieczemy aż całość się ładnie zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 14.11.2014 19:48
Wow:) muszę wypróbować ten przepis:)
ben-ka 15.09.2014 11:39
Jak one malowniczo wyglądają!
Megi 04.02.2013 21:17
super!
Mira85 30.12.2012 19:24
bardzo ładnie wygląda, muszę spróbować
grubasek 28.12.2012 13:20
mniam
cris04 26.12.2012 21:08
zamiast pasztecików....do barszczyku...super!
Renataj 26.12.2012 10:39
Pomysł bardzo ciekawy i smaczny
Magula 26.12.2012 08:05
ciekawy pomysł
Konczi 26.12.2012 06:57
wyglądają klasowo!
miroslawa 26.12.2012 05:14
super fajne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak