Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

Kruche babeczki z gruszką i orzechem włoskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto kruche

  • masło

    80 gram
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    1 łyżka

nadzienie

  • gruszki

    2 szuki
  • orzechy włoskie

    1/2 szklanki
  • miód płynny

    2 łyżki

oraz

  • cukier puder

    do oprószenia babeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.

Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, jajka wbić do miseczki dolać ocet ,lekko roztrzepać ,dodać do ciasta.
Zagnieść ciasto.
Schłodzić 20 minut.

2.

NADZIENIE :

Gruszki obrać i pokroić w kostkę ,orzechy posiekać .
Na patelni rozpuścić miód dodać orzechy i gruszkę ,dusić około 5 minut, na koniec wsypać cynamon.

3.

Ciasto cienko rozwałkować ,wylepiać foremki , nakładać farsz, górę ozdobić paskami ciasta.
Piec 20 minut w 175 stopniach.
Po upieczeniu ostudzić i oprószyć obficie cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

06.07.2017 11:08
Fajne i świetnie udekorowane, a orzechy powodują chrupanie, super.

Malinka

03.04.2017 09:49
Super babeczki!

Ola1984

02.04.2017 10:07
Bardzo apetyczne babeczki :)

ben-ka

02.04.2017 10:00
Chętnie bym spróbowała.

Justi2401

02.04.2017 09:23
Pięknie wyglądają, jak z cukierni :)

Babeczka35

02.04.2017 08:38
Pyszne babeczki.

Stenka

02.04.2017 08:06
smaczne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat