Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 200 g
żółtko jajek 2 sztuki
jogurt grecki 1 łyżka
woda 2 łyżki
bita śmietana 2 opakowania
mleko 400 ml
dżem truskawkowy
kolorowa posypka

Porada

Babeczki przechowywać w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem.

Kroki postępowania

1
Z mąki, cukru, miękkiego masła, żółtek, wody oraz 1 czubatej łyżki jogurtu greckiego zagnieść jednolite ciasto na babeczki. Gotowym, zagniecionym ciastem wylepiać metalowe foremki do pieczenia kruchych babeczek.
Krok 1 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem. foto
2
Wylepione ciastem foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 15 - 20 minut do momentu, gdy babeczki staną się złociste. Upieczone babeczki odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć je z metalowych foremek (babeczki bardzo sprawnie wydostawały się z foremek).
Krok 2 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem. foto
3
Oba opakowania bitej śmietany w proszku zmiksować z zimnym mlekiem do momentu powstania bitej śmietanki. Do kruchych spodów babeczek nakładać trochę dżemu truskawkowego, a na niego nakładać trochę bitej śmietany.
Krok 3 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem. foto
4
Bitą śmietanę, babeczki z wierzchu posypywać kolorową posypką - ja w tym przypadku użyłam niebieskich, jadalnych i słodkich perełek.
Krok 4 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i z dżemem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 30.09.2014 16:18
super babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak