Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki - suche bez nadzienia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
margaryna 130 g
cukier 1/4 szklanki
żółtko jajek 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki - suche bez nadzienia

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy schłodzoną margarynę lub masło i siekamy nożem na małe kawałeczki.
Krok 1 - Kruche babeczki - suche bez nadzienia foto
2
Następnie dodajemy cukier i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy ok godziny w lodówce.
Krok 2 - Kruche babeczki - suche bez nadzienia foto
3
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka i wykładamy nimi foremki, przyciskając ciasto dokładnie do nich.
Krok 3 - Kruche babeczki - suche bez nadzienia foto
4
Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 12 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu wyciągamy z foremek.
Krok 4 - Kruche babeczki - suche bez nadzienia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.06.2013 08:04
bardzo smaczne
IwonaDD 06.06.2013 08:00
lubię wszystkie ciasteczka z ciasta kruchego, smakują wyśmienicie z kawą czy herbatą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak