Kruche babeczki śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • cukier puder

    100 gram
  • masło

    100 gram
  • margaryna

    100 gram
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • krem budyniowy żmietankowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i cukier mieszamy
Dodajemy żółtka, masło i margarynę
Wszystkie składniki zagniatamy razem i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce
1/3 ciasta odkładamy
Foremki nasmarowane masłem i oprószone bułką tartą wykładamy ciastem
Ostudzony krem wlewamy do foremek napełnionych ciastem
(krem można przyrządzić według przepisu zamieszczonego na moim profilu: krem śmietankowy - budyń domowy lub użyć budyń z proszku)
(możemy do środka babeczki włożyć niespodziankę: np. wiśnie z kompotu, kawałek czekolady, ulubiony owoc)
Krem nakrywamy ciastem (tym które odłożyliśmy)
Babeczki wstawiamy do gorącego piekarnika pieczemy do momentu aż osiągną jasnozłoty kolor
(nie podaje czasu ponieważ czas pieczenia zależy od tego jaki mamy piekarnik)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat