Kruche babeczki - przepis podstawowy

Kruche babeczki - przepis podstawowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna lub masło

    200 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • cukier puder

    100 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche babeczki - przepis podstawowy foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę lub masło
Krok 2 - Kruche babeczki - przepis podstawowy foto
całość siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki"
Krok 3 - Kruche babeczki - przepis podstawowy foto
następnie dodajemy cukier puder i żółtka i wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Krok 4 - Kruche babeczki - przepis podstawowy foto

Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki do babeczek(foremki możemy posmarować masłem i opruszyć mąką), dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem,

Krok 5 - Kruche babeczki - przepis podstawowy foto
babeczki pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
margaret 17.11.2013 12:13
mniam mniam
fotoviderek 29.09.2013 09:20
Przydatny przepis:)
caralajna 29.04.2013 20:05
dokładnie wg tych samych proporcji robię, zawsze wychodzą świetne POLECAM :)
sanielcia 22.03.2013 13:56
Super baza do różnych deserków
Aannkaa82 21.03.2013 22:31
Muszę wypróbować. Wygląda fajnie.
gosia561 21.03.2013 21:29
czuć świąteczny klimat
Anonimowy 21.03.2013 20:18
Właśnie czegos takiego szukałam :)
w mojej kuchni 21.03.2013 20:15
niczym nie obciążasz ciasta w pieczeniu?
katarzynagotuje 21.03.2013 20:05
wyszły bardzo ładne :)
Anonimowy 21.03.2013 20:05
prosty przepis, trzeba wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat