Kruche babeczki kajmakowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    350 g
  • cukier

    50 g
  • masło

    200 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka

Nadzienie

  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • powidła

    1 słoik
  • migdały

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, cukru pudru, żółtek i śmietany wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła, którymi wyklejamy posmarowane masłem foremki lub specjalną formę do babeczek. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach do zarumienienia. Studzimy.

Do każdej babeczki dajemy na spód ok łyżeczki powideł lub innego kwaśnego dżemu i uzupełniamy masą kajmakową.

Wierzch dekorujemy obranymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 31.03.2017 14:33
fajne babeczki
KORAL 17.03.2017 14:08
fajne babeczki :)
mirosława4 17.03.2017 11:43
bardzo dobre
Franciszek 17.03.2017 00:39
pyszne babeczki
halina17 16.03.2017 21:43
Ładnie babeczki wyglądają.
Renata9 16.03.2017 21:30
Pyszne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat