Kruche babeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na 20 babeczek

  • mąka pszenna

    20 dkg
  • margaryna

    12 dkg
  • cukier puder

    3 łyżki
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 szt

krem

  • orzechy włoskie

    10 dkg
  • mleko 2%

    100 ml
  • masło

    10 dkg
  • cukier

    8 dkg

dodatkowo

  • wiśnie w syropie

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto i wykleić nim foremki na babeczki. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok. 15-20 minut).
Mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy, smażyć kilka minut. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodać zimne orzechy.
Wiśnie osączyć z syropu. Część babeczek wypełnić wiśniami, a część orzechami. Nałożyć masę.
Babeczki udekorować wiśniami i orzechami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 22.03.2015 20:07
fajna przystawka
wyattearp 22.03.2015 20:06
pysznie wygląda
marenka 22.03.2015 19:30
Mniam...pychotka:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat