Kruche babeczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • margaryna

    200 g
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche babeczki foto
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 2 - Kruche babeczki foto
Dodajemy margarynę oraz cukier. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Kruche babeczki foto
Do utartej mąki z margaryną i cukrem dorzucamy jedno jajo.
Krok 4 - Kruche babeczki foto
Zagniatamy ciasto.
Jeśli za bardzo się kruszy można dodać więcej margaryny.
Krok 5 - Kruche babeczki foto
Zagniecioną kulę ciasta wstawiamy do zamrażarki na około godzinę.
Krok 6 - Kruche babeczki foto
Po godzinie schłodzonym ciastem wylepiamy foremki. Mi wyszły 24 foremki. Pieczemy od 15 do 20 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Krok 7 - Kruche babeczki foto
Po wyjęciu z piekarnika lepiej postawić foremki denkiem do góry i postukać palcem w foremkę, a babeczka wypadnie sama.
Wychodzą bardzo kruche, więc ostrożnie.

Smacznego!
Kasia Maszewska
Babeczki można nadziać dżemem, galaretką lub inną ulubioną masą budyniową albo kakaową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 21.02.2015 08:07
I można nadziewać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat