Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
margaryna 200 g
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt.

Porada

Babeczki można nadziać dżemem, galaretką lub inną ulubioną masą budyniową albo kakaową.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski.
Krok 1 - Kruche babeczki foto
2
Dodajemy margarynę oraz cukier. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej.
Krok 2 - Kruche babeczki foto
3
Do utartej mąki z margaryną i cukrem dorzucamy jedno jajo.
Krok 3 - Kruche babeczki foto
4
Zagniatamy ciasto.
Jeśli za bardzo się kruszy można dodać więcej margaryny.
Krok 4 - Kruche babeczki foto
5
Zagniecioną kulę ciasta wstawiamy do zamrażarki na około godzinę.
Krok 5 - Kruche babeczki foto
6
Po godzinie schłodzonym ciastem wylepiamy foremki. Mi wyszły 24 foremki. Pieczemy od 15 do 20 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Krok 6 - Kruche babeczki foto
7
Po wyjęciu z piekarnika lepiej postawić foremki denkiem do góry i postukać palcem w foremkę, a babeczka wypadnie sama.
Wychodzą bardzo kruche, więc ostrożnie.

Smacznego!
Krok 7 - Kruche babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.02.2015 08:07
I można nadziewać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak