Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 175 g
masło 125 g
woda 1-2 łyżki
tymianek 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka

Wypełnienie

szpinak mrożony 450 g
jajko 2
ser feta 1 opakowanie
czosnek 3-4 sztuki
oregano 1-2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
sól i pieprz
oliwa

Porada

Przepis znalazłam na http://www.makelifeeasier.pl. Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Tartę przed pieczeniem możemy posypać dowolnym, startym serem.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 27.10.2015 09:45
Bardzo lubię takie tarty. Twoją z chęcią bym zjadła.
Wiktoria29 26.10.2015 21:11
fajna tarta
wwwiolka 26.10.2015 19:42
Bardzo fajny przepis.
danusia19671 26.10.2015 18:39
warte wypróbowania :)
Jadwiga/Jaga85 26.10.2015 18:23
Pyszna tarta!
cukiereczek 26.10.2015 17:43
składniki które lubię wiec na tartę mam ochotę
agaK. 26.10.2015 17:16
Chętnie bym spróbowała, smacznie wygląda i składniki mi odpowiadają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak