Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    175 g
  • masło

    125 g
  • woda

    1-2 łyżki
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka

Wypełnienie

  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajko

    2
  • ser feta

    1 opakowanie
  • czosnek

    3-4 sztuki
  • oregano

    1-2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.

Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
slodkieniebo
Przepis znalazłam na http://www.makelifeeasier.pl. Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Tartę przed pieczeniem możemy posypać dowolnym, startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 27.10.2015 09:45
Bardzo lubię takie tarty. Twoją z chęcią bym zjadła.
Wiktoria29 26.10.2015 21:11
fajna tarta
wwwiolka 26.10.2015 19:42
Bardzo fajny przepis.
danusia19671 26.10.2015 18:39
warte wypróbowania :)
Jadwiga/Jaga85 26.10.2015 18:23
Pyszna tarta!
cukiereczek 26.10.2015 17:43
składniki które lubię wiec na tartę mam ochotę
agaK. 26.10.2015 17:16
Chętnie bym spróbowała, smacznie wygląda i składniki mi odpowiadają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat