Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mąka pszenna
175 g -
masło
125 g -
woda
1-2 łyżki -
tymianek
2 łyżeczki -
Sól ziołowa jodowana Prymat
1 łyżeczka
Wypełnienie
-
szpinak mrożony
450 g -
jajko
2 -
ser feta
1 opakowanie -
czosnek
3-4 sztuki -
oregano
1-2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
szczypta -
sól i pieprz
-
oliwa
Sposób przygotowania
Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis znalazłam na http://www.makelifeeasier.pl. Składniki na formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Tartę przed pieczeniem możemy posypać dowolnym, startym serem.![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się