Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z rabarbarem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 gotowego ciasta kruchego - mrożonego
3/4 SZKLANKI CUKRU
1/4 szklanki bułki tartej
1 łyżka masła
papier do pieczenia
groch (do obciążenia papieru do pieczenia) 1 szkl.
rabarbar 2 szklanki (pokrojony i obrany)

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z rabarbarem :

Z ciasta wyciąć krążek o średnicy 4 cm większej niż foremka do tarty ( wystarczy położyć foremkę na ciasto i obkroić w koło z 4 cm zapasem .Foremkę do tarty ( taka średnicy małej tortownicy ) natrzeć masłem i wysypać bułką tartą .Wyłożyć ciastem formę dociskając spód i brzegi .Położyć na cieście papier do pieczenia i wsypać na niego groch , fasolę lub ryż grubą warstwą ( zapobiega to odstawaniu ciasta od brzegów ).
W czasie gdy ciasto się piecze obrać i pokroić rabarbar .Zasypać do połową cukru.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i usunąć papier z wysypanym na nim grochem.
Odsączyć rabarbar .Ciasto posypać 2 łyżkami bułki tartej .Resztę bułki wymieszać z cukrem i rabarbarem . Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ponownie przez 25 minut.
Wyjąć .Podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub ostudzone- jak kto woli( to posypałam cytrynowymi groszkami ale to tylko tak dla oka )
Te gotowe ciasto to dla mnie zbawienie. Nie lubię pieczenia ciast a dzięki temu , że jest mrożone francuskie i kruche mogę coś zrobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 05.06.2013 09:52
rewelacyjna tarta :)
maciek7 02.07.2012 20:23
super
Goya 25.05.2012 16:14
super
FAFIK 16.06.2011 06:43
Smakowite ciacho!
iknkirke 20.03.2011 11:30
smaczne:)))
wiola28a 17.01.2011 12:16
oj palce lizać, pamietam, że często robiła ja moja babcia;)
kasiurek 13.08.2010 08:24
na pewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak