Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z melonem
2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Melona kroimy w kostkę.
4. Na zapieczoną tartę układamy kawałki melona. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy. Kroimy paski i układamy je w kratkę na cieście, zlepiając na brzegach.Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut w 180 aż kratka będzie rumiana.