Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z melonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło zimne 200 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
jaja 2 sztuki

Nadzienie

melon miodowy 1/2 sztuki

Dodatkowo

masło do wysmarowania formy
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z melonem

1. Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajka, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą połówkę zawijamy i wkładamy z powrotem do lodówki.

3. Większą połowę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną formę do tarty o średnicy 24 cm. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Melona kroimy w kostkę.

4. Na zapieczoną tartę układamy kawałki melona. Wyjmujemy drugą połowę ciasta i rozwałkowujemy. Kroimy paski i układamy je w kratkę na cieście, zlepiając na brzegach.Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut w 180 aż kratka będzie rumiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.12.2014 08:24
ciekawy pomysł
misia53 26.12.2014 21:10
świetnie wyglada, smaczny deser!
Wacław 26.12.2014 11:44
fajny deser
Lis 25.12.2014 20:52
Rewelacyjna ta tarta
marcia7 25.12.2014 18:48
cudowna jest z melonem
Grazyna0211 25.12.2014 17:58
fajny pomysł
Krzysztof15 25.12.2014 16:03
świetny deser
Betina#45 25.12.2014 15:47
Ale wyśmienicie wygląda ... rewelacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak