Krucha tarta z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    25 dkg
  • masło

    15 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • woda

    40 ml

Na nadzienie

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    5 dkg
  • sok z cytryny

    2 lyżki
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę, cukier oraz sól przesiewamy na stolnice, dodajemy posiekane masło i dokładnie wszystko siekamy nożem. Dodajemy jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy na 15 min do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy opruszonej mąką, wylepiamy nim formę na tartę i wkładamy do lodówki na 20 min.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę na cieniutkie plasterki ( około 2 mm) Najmniejsze plasterki odkładamy do garnka( około 1/3 wszystkich jabłek). Dodajemy do jabłek w garnku: sok z cytryny, miód, masło i przekrojoną razem z ziarenkami laskę wanilii. Wszystko dusimy, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.Przed wyłożeniem na ciasto rozgniatamy praską na mus.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem ciasto, wykładamy na nie mus jabłkowy i układamy plasterki jabłek.

Pieczemy 35-40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 29.05.2017 12:35
Moje ulubione ciasto
ania2610 17.03.2017 13:24
pyszna - wyobrażam sobie smak i aromat
ilka01 17.03.2017 09:04
super deser
Aleksandra/Olcia 16.03.2017 19:17
wygląda pysznie
wyattearp 16.03.2017 18:00
smacznie wygląda
cukiereczek 16.03.2017 17:53
pięknie się prezentuje
Bernadeta1 16.03.2017 17:10
pyszne ciasto, też chętnie bym zjadła kawałeczek
Wiktoria29 16.03.2017 15:37
zjadłabym takiej tarty
AZgotuj 16.03.2017 12:36
znakomita:)
Mniam 16.03.2017 11:21
Z chęcią bym się poczęstowała ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat