KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • masło

    150 gram
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • grzyby leśne

    500 gram
  • cebula

    2 szt
  • jajko

    4 szt
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • ser

    100 gram
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
Mąkę,masło jajko i śmietanę wyłożyć na stolnicę, dodać szczyptę soli i zagnieść szybko kruche ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić ok.30 minut.Przygotować sobie pozostałe składniki.Formę wysmarować margaryną.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
Grzyby oczyścić,wypłukać i odsączyć na sicie.Cebule posiekać i przesmażyć na maśle.Dodać grzyby(u mnie były to borowiki,ale mogą być każde leśne grzyby)i przesmażyć razem z cebulą.Dusić tak długo aż odparuje płyn i doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić przygotowaną formę(nie może być za niska)najlepiej tortownicę.Ciasto ponakłuwać,wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać fasolki,albo groch aby ciasto obciążyć.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiec na złoty kolor ok 10 minut.
Krok 4 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
Na upieczone ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą jajeczną.Można posypać odrobiną zieleniny ,ale niekoniecznie.
Krok 5 - KRUCHA TARTA Z BOROWIKAMI foto
Wierzch posypujemy startym serem i ziarenkami kolorowego pieprzu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 40 minut.Pyszne na ciepło i na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 15.02.2014 13:20
Pyszności widzę :-)
olkaaa 27.01.2014 07:52
chętnie spróbuję
kate.500 31.10.2013 10:57
pyszna tarta
anemon 29.10.2013 17:17
Ależ ona musiała pachnieć w trakcie pieczeni, bo po upieczeniu, to pewnie natychmiast zniknęła ze stołu.
IZABELA29 28.10.2013 06:45
uwielbiam tarty a z takim nadzieniem delicje
Katarzyna/kate1980 27.10.2013 19:11
świetny pomysł na grzybki
Zdzisław 27.10.2013 15:04
bardzo smaczne danie
Janina 27.10.2013 14:40
Świetne smaki, pycha;)
Motorek 27.10.2013 12:52
bardzo smaczna
adelajda 27.10.2013 12:17
na pewno smaczna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat