Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
masło lub margaryna 10 dag
jajko 3 szt
miąższ z dyni 30 dag
śliwki węgierki 50 dag
jabłka 3 szt
śmietana 30% 200 ml
ser śmietankowy 30 dag
ser mascarpone 15 dag
cukier 6-7 łyżka
cukier puder
laska wanilii 1/3 szt
cynamon Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią

Kroki postępowania

1
Dynię kroimy w średnią kostkę, dusimy do miękkości, podlewając odrobiną wody, studzimy. Masło siekamy, dodajemy 1 jajko i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Miękką dynię miksujemy dokładnie blenderem. Ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem, ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii i cynamonem (najlepszy będzie cynamon starty prosto z kory, ale możemy również użyć około 1 łyżeczki mielonego). Dodajemy dynię oraz ser śmietankowy i mascarpone. Dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią foto
2
Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z pozostałego ciasta wycinamy np. żołędzie (pieczemy je 10 minut w 180 stopniach). Na podpieczone ciasto wylewamy masę serowo- dyniową. Układamy na zmianę plastry jabłek i śliwki. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonem.
Krok 2 - Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią foto
3
Pieczemy jeszcze około 60-70 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 06.02.2013 11:53
pyszna
Sroczka 15.10.2012 21:23
Ale pysznie wygląda. Mam ochotę na kawałek.
Beatris 15.10.2012 12:10
Nie przepadam za dynią, ale taką tartę z chęcią bym zjadła.
Aga20 15.10.2012 09:48
wygląda apetycznie;)
BernadettaP 15.10.2012 09:10
Ilka_86, mimo kruchego ciasta, tarta jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach :)
ilka_86 15.10.2012 08:47
nazwa brzmi wspaniale:) ciekawa jestem smaku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak