Krucha tarta cebulowa.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • sól

    pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki

Dodatkowo

  • cebula

    2 duże sztuki
  • olej do smażenia

    1-2 łyżki
  • sól i pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • tymianek

  • masło

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto,wstawić do lodówki na pól godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty,posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą,o średnicy 25 cm.Ciasto nakłuć widelcem.
2. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki,udusić do miękkości na odrobinie oleju.Oprószyć solą i pieprzem,odstawić do wystudzenia.
3.Na przygotowane ciasto nałożyć cebule i oprószyć suszonymi ziołami.
4.Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczka35
Możemy podać udekorowaną ketchupem.Do posypania możemy użyć ulubionych ziół.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 25.12.2016 18:05
Polecam przepis:)
gusia1000 14.04.2015 23:36
Warto taką robić.
Babeczka35 31.01.2015 14:13
Dziękuję;)
Ania67 31.01.2015 13:35
Bardzo apetycznie wygląda
Betina#45 31.01.2015 13:35
idealna tarta...pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat