Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka tortowa
2 szklanki -
jajko
2 sztuki -
cukier puder
pół szklanki -
masło lub margaryna
15 dag -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cynamon
1 łyżeczka -
śmietana 12%
2 łyżki
Dodatkowo
-
jabłka
około 1 kg -
cynamon
według uznania -
cukier waniliowy
1 łyżka -
rodzynki
1 garść -
białko
pół sztuki -
cukier
według uznania -
mąka pszenna
do posypania stolnicy -
Bułka tarta klasyczna Prymat
około 2 łyżki -
masło lub margaryna
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ciasto dzielimy na dwie części,jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4.Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka,posypujemy rodzynkami,cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka,lekko dociskamy do brzegów.Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto,posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
6.Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)