Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier puder

    pół szklanki
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    2 łyżki

Dodatkowo

  • jabłka

    około 1 kg
  • cynamon

    według uznania
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • rodzynki

    1 garść
  • białko

    pół sztuki
  • cukier

    według uznania
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    około 2 łyżki
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Ciasto dzielimy na dwie części,jedną część wałkujemy i wylepiamy nim dno i boki foremki,nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
4.Następnie na ciasto wykładamy starte jabłka,posypujemy rodzynkami,cynamonem i cukrem waniliowym.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na na jabłka,lekko dociskamy do brzegów.Białko lekko roztrzepujemy,smarujemy ciasto,posypujemy obficie cukrem i nakłuwamy widelcem.
6.Szarlotkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Babeczka35 06.05.2017 08:37
Dziękuję:)
Ada-Gaba 31.10.2015 22:55
pysznie wygląda
Babeczka35 25.09.2015 10:41
Dziękuję i zapraszam:)
Damiano
Damiano 25.09.2015 09:41
smaczne ciasto
Mniam 25.09.2015 09:15
Ależ mi zapachniało Twoją szarlotką :) z chęcią bym taką zjadła, jeszcze ciepłą :)
Krystyna32 25.09.2015 09:10
wygląda pysznie
gosia56 25.09.2015 08:45
Na pewno pyszna ;)
Babeczka35 25.09.2015 08:40
Dziękuję:)
Krzysztof15 25.09.2015 06:24
bardzo smaczna
Iwusia 24.09.2015 23:36
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat