Krucha szarlotka z bezą

Krucha szarlotka z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • żółtka

    5 sztuk
  • margaryna

    1 kostka 250g
  • śmietana 12%

    5-6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • woda zimna

    3-4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie

Beza

  • białka

    5 sztuk
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • kisiel cytrynowy

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • jabłka

    5-6 sztuk
  • cynamon

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krucha szarlotka z bezą foto
Na stolnicę wysypuję obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaję żółtka - wszystko mieszam.
Krok 2 - Krucha szarlotka z bezą foto
Dodaję margarynę (siekam nożem), śmietanę oraz zimną wodę - zagniatam ciasto.
Krok 3 - Krucha szarlotka z bezą foto
Ciasto dzielę na dwie części w stosunku 3/4 (spód) i 1/4 (wierzch). Mniejszą część wkładam do zamrażalnika - powinna być lekko twarda.
Krok 4 - Krucha szarlotka z bezą foto
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach - lekko podduszam w garnku na małym płomieniu. Dodaję cukier i cynamon do smaku, na koniec dosypuję kaszę manną, która pięknie wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia.
Krok 5 - Krucha szarlotka z bezą foto
Większą część ciasta rozwałkowuję, przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy (35 x 26cm) - nakłuwam widelcem. Przekładam ostudzone jabłka i równomiernie rozprowadzam.
Krok 6 - Krucha szarlotka z bezą foto
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier - pod koniec dosypuję kisiel. Przekładam na jabłka (muszą być ostudzone, bo inaczej po pianie!), rozsmarowuję.
Krok 7 - Krucha szarlotka z bezą foto
Wyjmuję zmrożoną część ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach na wierzchu. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 60 minut w temp. 170st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

27.02.2017 00:52
Apetyczne ciacho.

Ada-Gaba

20.02.2017 20:12
bardzo lubię szarlotki

Ewelina1991

20.02.2017 20:06
fajna szarlotka

Barbara13

19.02.2017 21:31
Pychotka takie ciacho

Bernadeta1

19.02.2017 20:32
pyszności takie ciasto

cukiereczek

19.02.2017 17:54
taka tradycyjna i taka z wyjątkowym smakiem

bryndzia93

19.02.2017 16:57
Pyszne ciasto :)

Franciszek

19.02.2017 15:31
dobre do kawy

Aleksandra/Olcia

19.02.2017 15:07
ale bym zjadła

Lis

19.02.2017 15:06
Apetyczne ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat