Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha szarlotka z bezą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka 250g
śmietana 12% 5-6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
woda zimna 3-4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Beza

białko 5 sztuk
sól szczypta
cukier 1 szklanka
kisiel cytrynowy 2 łyżeczki

Dodatkowo

jabłka 5-6 sztuk
cynamon do smaku
cukier do smaku
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha szarlotka z bezą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypuję obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, dodaję żółtka - wszystko mieszam.
Krok 1 - Krucha szarlotka z bezą foto
2
Dodaję margarynę (siekam nożem), śmietanę oraz zimną wodę - zagniatam ciasto.
Krok 2 - Krucha szarlotka z bezą foto
3
Ciasto dzielę na dwie części w stosunku 3/4 (spód) i 1/4 (wierzch). Mniejszą część wkładam do zamrażalnika - powinna być lekko twarda.
Krok 3 - Krucha szarlotka z bezą foto
4
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach - lekko podduszam w garnku na małym płomieniu. Dodaję cukier i cynamon do smaku, na koniec dosypuję kaszę manną, która pięknie wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia.
Krok 4 - Krucha szarlotka z bezą foto
5
Większą część ciasta rozwałkowuję, przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy (35 x 26cm) - nakłuwam widelcem. Przekładam ostudzone jabłka i równomiernie rozprowadzam.
Krok 5 - Krucha szarlotka z bezą foto
6
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier - pod koniec dosypuję kisiel. Przekładam na jabłka (muszą być ostudzone, bo inaczej po pianie!), rozsmarowuję.
Krok 6 - Krucha szarlotka z bezą foto
7
Wyjmuję zmrożoną część ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach na wierzchu. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 60 minut w temp. 170st. C.
Krok 7 - Krucha szarlotka z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 27.02.2017 00:52
Apetyczne ciacho.
Ada-Gaba 20.02.2017 20:12
bardzo lubię szarlotki
Ewelina1991 20.02.2017 20:06
fajna szarlotka
Barbara13 19.02.2017 21:31
Pychotka takie ciacho
Bernadeta1 19.02.2017 20:32
pyszności takie ciasto
cukiereczek 19.02.2017 17:54
taka tradycyjna i taka z wyjątkowym smakiem
bryndzia93 19.02.2017 16:57
Pyszne ciasto :)
Franciszek 19.02.2017 15:31
dobre do kawy
Aleksandra/Olcia 19.02.2017 15:07
ale bym zjadła
Lis 19.02.2017 15:06
Apetyczne ciacho:)
Krystyna32 19.02.2017 14:22
pyszne ciasto
dodi 19.02.2017 12:22
apetycznie wyglądaq
IZABELA29 19.02.2017 11:48
Pyszne ciasto
anka1988 19.02.2017 10:47
szarlotka mile widziana :)
Wiesława1 19.02.2017 08:07
Pyszna propozycja
Babeczka35 19.02.2017 08:05
Pyszne ciasto.
MagdalenaIC 19.02.2017 01:12
Pysznie :)
Ania321 19.02.2017 00:16
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
norweska20 18.02.2017 23:59
zawsze mile Widziana
Renataj 18.02.2017 23:56
Wspaniałe ciasto:)
Iwusia 18.02.2017 23:30
wspaniale wygląda ten słodki wypiek
ben-ka 18.02.2017 21:35
Uwielbiam....... :)
Renata9 18.02.2017 21:32
Bardzo lubię takie szarlotki :-)
KORAL 18.02.2017 21:14
Pyszna beza Ci wyszła :)
mirosława4 18.02.2017 21:09
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak