Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha beza zatopiona w czekoladzie

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
czekolada mleczna 200 g
masło 200 g
cukier kryształ 200 g
orzechy laskowe 150 g
śmietana 30% 200 ml
mleko 150 ml
mąka ziemniaczana 3 łyżki
miód lipowy 2 łyżki
orzechówka 2 łyżki
sól szczypta
orzechy laskowe do dekoracji
melisa do dekoracji
jaja 4 (osobno żółtka i białka)

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha beza zatopiona w czekoladzie

Orzechy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Ostudzić. Umieścić w misie malaksera razem z łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli. Zmiksować na proszek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier kryształ (150 g). Gdy masa będzie błyszcząca delikatnie połączyć z 'proszkiem' orzechowym. Przygotowaną bezę rozsmarować równomiernie na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 80 minut w temperaturze 130ºC. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną bezę pokroić na cztery równe części.

100 ml mleka zagotować z pozostałym cukrem. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać do gotującego mleka. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia (budyń można przyrządzić dzień wcześniej).

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przygotowanego budyniu Gdy krem zrobi się gładki stopniowo łączyć z kolejnymi składnikami - mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, połową śmietany ubitej na sztywno i na samym końcu z orzechówką. Przygotowany krem schłodzić w lodówce. Podzielić na cztery równe części.

Gorzką czekoladę posiekać. Podgrzać 100 ml śmietany z miodem i zalać nią posiekaną czekoladę. Połączyć składniki przy użyciu rózgi kuchennej.

Połową przygotowanej czekolady posmarować trzy części bezy. Czwartą część bezy pokryć porcją przygotowanego kremu czekoladowego. Następnie nałożyć część bezy z czekoladą odwracając ją tak, aby krem 'stykał się' z czekoladą. Układać kolejne warstwy deseru: ¼ kremu czekoladowego, bezę, ¼ kremu czekoladowego, bezę i pozostałą część kremu (tą częścią pokryć również boki deseru). Wstawić do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki wierzch i boki deseru pokryć pozostałą czekoladą. Udekorować pozostawionymi orzehami i listkami melisy. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 16.10.2013 20:30
Ale się napracowałaś;) Efekt zabójczy:):)
ana1 13.10.2013 08:35
kradnę przepis
ana1 13.10.2013 08:33
apetycznie wygląda
artur7 07.09.2013 19:13
super smaczne
IZABELA29 18.03.2013 08:15
wow super...
caralajna 17.03.2013 07:19
bardzo pomysłowe i efektowne :)
Anna169Hosz 24.02.2013 09:15
Niebo w gębie:)
ao_12 24.02.2013 08:39
pewnie bomba kaloryczna,ciasto na większą impreze
Anna133 24.02.2013 08:32
nie samowite , ale uwielbiam takie cuda
meg1984 23.02.2013 23:59
pycha
Agnieszka_B 23.02.2013 23:27
Deser z pewnością jest baaardzo kaloryczny, ale znakomicie poprawia nastrój... Polecam :)
beniaminek 23.02.2013 23:10
fajne
Ewa6274879 23.02.2013 23:00
Rewelacyjny deser! Ilość kalorii powalająca, ale smak zapewne rekompensuje je wszystkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak