KRUCHA BEZA KAWOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    4 szt
  • cukier puder

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • Krem:

  • śmietana 30%

    200 ml
  • serek mascarpone

    200 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schłodzone białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę dodając pod koniec po jednej łyżce cukru.Ubijać do wyczerpania całego cukru,aż masa stanie się gładka i lśniąca.Wmieszać mąkę i kawę rozpuszczalną(proszek)delikatnie aby piana nie opadła.Na koniec dodać 1 łyżkę octu i jeszcze raz delikatnie krótko przemieszać.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 23 cm.Przełożyć papier na blaszkę do pieczenia.Masę białkową wyłożyć na narysowany krąg i równo rozsmarować.Przełożyć do nagrzanego piekarnika do 150 szt.C i piec ok 10 minut.Po tym czasie zmniejszyć temp do 110 st.C i piec ok 2 godz.Wyjąć z pieca dopiero jak wystygnie.
Śmietanę,serek,kawę i cukier puder umieścić w naczyniu i ubiją razem aż lekko zgęstnieje i zrobi się gładki krem .Nie ubijać zbyt długo aby się nie zważyło.Wyłożyć na wystudzoną bezę i posypać czekoladą lub dowolnymi dodatkami.Kroić bardzo ostrym nożem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 22.12.2013 19:34
smakowity deser
Motorek 09.11.2013 13:00
pycha deser
smakoszek 10.10.2013 21:13
lubię takie smakołyki
IZABELA29 22.09.2013 14:52
musi być pyszna
ben-ka 22.09.2013 14:00
Ale pychotka i do tego z kawą,to coś dla mnie:)
rjustysia 21.09.2013 13:18
Bardzo lubię kawowe desery, taki bardzo i odpowiada.
pierniczkowo 14.09.2013 10:48
w sam raz do kawki :)
anemon 13.09.2013 16:45
Do kawy kawałek kawowej bezy...podoba mi się taki pomysł.
kate.500 11.09.2013 21:32
pyszne ciasto
olkaaa 09.09.2013 07:31
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat