KRÓWKOWE SZYSZKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krówki cukierki

    16 sztuk
  • mleko

    4 łyżki
  • mleko zagęszczone słodzone

    8 łyżek
  • ryż preparowany

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W niewielkim rondelku rozkruszamy krówki i dodajemy mleko. Stawiamy na malutki ogień i rozpuszczamy. Trzeba bardzo pilnować żeby krówki nam się nie przypaliły,bo trzeba będzie zaczynać od nowa.. Nie wolno zagotować. Dodajemy mleko zagęszczone niesłodzone i zdejmujemy z ognia. Szybko dosypujemy ryż preparowany i mieszamy żeby wszystkie ziarenka były oblepione. Za pomocą dwóch łyżek robimy szyszki albo kuleczki i układamy na pergaminie. Zostawiamy na noc do stwardnienia albo wkładamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 04.01.2016 12:39
przypominają mi dzieciństwo
Aleksandra/Olcia 03.09.2015 12:47
wspomnienie szkoły i sklepiku na przerwie z ogromną kolejką....
Jodaj 05.06.2014 08:30
super szyszki :) dla dzieci i nie tylko :)
Smaczna_B 27.05.2014 17:02
dziękuję za minusa:)
Smaczna_B 14.02.2014 16:59
jak dla mnie trochę za mało krówek w tych szyszkach i formujemy je potem mokrymi rękami, wyjdą ładniejsze
Kajka12 13.02.2014 20:48
Rewelacja!
adelajda 13.02.2014 17:52
smaki dzieciństwa :)
Konczi 13.02.2014 17:38
moje ulubione
Czyki 13.02.2014 17:10
Bardzo pyszne, uwielbiam je:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat