Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówkowa babka z pralinkową koroną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mleko 250 gram
cukierki krówki 150 gram
margaryna 145 gram
jajko 4 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pralinki kawowe lub czekoladowe 20 sztuk

Lukier

białko 2 małe sztuki
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krówkowa babka z pralinkową koroną

Kroki postępowania

1
Do rondelka przelać mleko, wrzucić krówki i postawić na ogień. Doprowadzić delikatnie do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia cukierków.
Krok 1 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto
2
Zdjąć z ognia i ostudzić
Krok 2 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto
3
W drugim rondelku rozpuścić i ostudzić margarynę. Do miski wbić jajka i utrzeć je na jasny krem z cukrem.
Krok 3 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto
4
Następnie cienki strumieniem cały czas ucierając dodawać margarynę i mieszać do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Następie w 3 partiach na przemian z krówkowym mlekiem dodawać do masy jajecznej i cały czas ucierać do połączenia składników, ale nie dłużej.
Krok 4 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto
5
Formę z kominem przygotować i wylać około ¼ masy ciastowej. Ułożyć po okręgu pralinki i delikatnie zalać je resztą ciasta. Następnie ułożyć jeszcze kilka pralin i delikatnie wcisnąć w ciasto ( mnie w pierwszej warstwie było 14 pralin, w drugiej 6).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 60 minut. Ostudzić zupełnie.
Krok 5 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto
6
Lukier: Białka ubić na sztywno. Cukier puder przesiać i utrzeć z ubitą pianą. Polukrować babkę i obsypać motylkami. Smacznego!
Krok 6 - Krówkowa babka z pralinkową koroną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 02.05.2015 13:45
Fajnie wygląda :)
kloruś 02.05.2015 13:20
chętnie bym skosztowała!
ben-ka 02.05.2015 11:31
Chętnie bym spróbowała.
Anna133 02.05.2015 10:16
fajne połączenie smaków
Agnieszka-87-25 02.05.2015 08:11
ciekawy smak
Ola1984 02.05.2015 07:02
Bardzo fajna babka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak