Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka z orzechami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja biszkopt 4 szt
cukier kryształ 160 gram
sok z cytryny 2 łyżki
mąka pszenna 130 gram
mąka ziemniaczna 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko I masa 500 ml
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 2/3 szklanki
masło 225 gram
żółtko jajek 2 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mleko II masa 500 ml
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 2/3 szklanki
masło 225 gram
mąka pszenna 1 łyżka
masa krówkowa oraz 1 puszka
orzechy włoskie 200 gram
herbatniki 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka z orzechami

biszkopt:-Przygotować foremkę do pieczenia , wyłożyć natłuszczonym papierem.
-Białka oddzielić od żółtek.
-Ubić pianę z białek dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.Ubijać do momentu , aż piana będzie puszysta i sztywna.
-Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym.
-Stopniowo dodać żółtka do piany i delikatnie mieszając dosypać mąkę pszenną zmieszaną z mąką kartoflaną.
-Ciasto wylać do foremki.
-Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st.C , a następnie stopniowo zwiększyć temperaturę do 180 st.C.
-Piec ok.20 min /zależy od piekarnika/ , aż wierzch ciasta będzie ładnie przyrumieniony.

- I masa: żółtka utrzeć z połową cukru, dodać budyń, mąkę i 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z resztą cukru i mieszając połączyć z mieszanką budyniową. Masę starannie mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Przestudzony krem budyniowy dodawać partiami do utartego masła do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

- II masa: budyń i mąkę wymieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Budyń zdjąć z kuchenki i do gorącego dodać masło . Masę ucierać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Składanie ciasta:
- biszkopt
- masa
- herbatniki
- masa
- herbatniki
- masa krówkowa
- posiekane orzechy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 27.07.2017 17:20
palce lizac, super ciasto
pestka 14.06.2017 14:00
smaczny deser
Grazyna0211 28.03.2016 13:18
smaczne ciasto
ppaulina 08.03.2014 15:46
pyszne ciacho
aniagdz 03.03.2014 18:09
ciekawe ciasto i naprawdę bardzo pyszne:)
Małgorzata106 19.11.2013 20:38
super ciasto
Zdzisław 25.10.2013 08:14
smacznie wygląda
artur7 23.08.2013 21:18
smaczne musze kiedys zrobic
AURELKA 03.08.2013 20:54
coś wspaniałego
Pusia 03.08.2013 20:44
fantastyczny przepis
stokrotka 31.07.2013 08:49
poprostu poezja smaku
JOANNA16 15.07.2013 09:48
pycha ciacho
Beata68
Beata68 11.06.2013 20:30
biszkopt piekę inaczej,ale resztę tak samo,ciasto jest pycha!
rutynka 28.05.2013 11:29
ciacho palce lizać!:)
IZABELA29 09.05.2013 08:37
słodziutkie ale takie lubię warto je zrobić
mela25 20.04.2013 09:06
fajny przepis
agnieszka214 01.04.2013 14:31
lubie w ciescie smak krówki
Małgorzata106 27.03.2013 19:37
pyszne ciasto
iwi 21.03.2013 07:43
Niebo w gębie dla łasucha.
zielonamorelka 17.03.2013 19:32
uwielbiam ciasto krówkowe.jest trocxhę zbyt słodkie ale na kawałek zawsze chętnie dam się namówić
Luka Li 09.03.2013 22:58
Uwielbiam ciasta z masą krówkową!
Pietruszka 08.03.2013 09:56
wygląda bardzo smacznie
Neetka90 06.03.2013 10:36
z pewnością musi być dobre
[email protected] 04.03.2013 12:00
ulubione przez całą moją rodzinę
ewka1978 01.03.2013 15:30
do kawy w sam raz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak