Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka z miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szkl
masło lub margaryna 150 gram
jajko 2 szt
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

krem

mleko 1 litr
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 1 szkl
masło lub margaryna 200 gram
kajmak 4 łyżki

dodatkowo

kajmak pozostały
orzechy włoskie 20 deko

Porada

Pamiętajcie żeby składniki na masę miały jedną temperaturę

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka z miodem

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec przez ok 15 min w temperaturze 190 stopni.

Z litra mleka odlać szklankę i wymieszać z mąkami. Pozostałe 750 ml zagotować z cukrem po czym dodać to z mąkami i chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.

Zimny budyń utrzeć z masłem i masą krówkową. Ucieramy powoli dodając masło i kajmak do masy. Ważne by skłądniki były w jednej temperaturze.

Na jeden z plackó wykładamy krem i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową (kajmakiem) i posypujemy prażonymi orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak