Krówka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • herbatniki

    350 g
  • masa krówkowa

    510 g
  • cappuccino waniliowe

    4 łyżki

Masa budyniowa

  • mleko

    0,5 l
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • masło

    200g

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • fix do śmietany

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krówka foto
Na blaszce o wymiarach 40x24 rozkładamy warstwę herbatników. Krem: Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozrabiamy w niej 2 budynie, a resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru, gotujemy budyń.Do gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową( proszek) i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy . Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Krok 2 - Krówka foto
Na herbatniki rozkładamy w kilku miejscach masę krówkową, rozsmarowujemy i przykrywamy warstwą herbatników.
Krok 3 - Krówka foto
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 2 śmietan- fiksami, słodzimy wg uznania cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Przed samym podaniem posypujemy cappuccino

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asienka15 21.08.2015 18:27
mmm ale pychotka...
JulkaTomeczek 21.08.2015 10:51
U mnie wszyscy je uwielbiają
Poison1988 21.08.2015 07:56
Też robię takie ciacho - wyśmienite :)
Kuchenka 20.08.2015 21:35
bardzo ładne ciacho
agnieszka214 20.08.2015 17:39
smaczne ciasteczko lubie takie
Bernadeta1 20.08.2015 16:33
Ale smaczne ciasto ! !
Aannkaa82 20.08.2015 15:51
Uwielbiam to ciasto, choc słodkie jak miód ;)
Ada-Gaba 20.08.2015 15:31
bardzo apetyczne ciacho
Benita 20.08.2015 15:03
Poproszę całą na wynos :-)
Janina 20.08.2015 14:49
Wspaniałe ciacho;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat