Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik z bakłażanem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik
bakłażan
cukinia
marchew 2
cebula
ząbki czosnku 2
imbir kawałek
limonka
sól
pieprz
tymianek
masło 1 łyżka
curry 1 łyżeczka
sos ostrygowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik z bakłażanem

Bakłażana umyć, pokroić na plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą, odstawić.
Królika oczyścić, podzielić na porcje. Część królika z polędwiczkami można odłożyć na inną okazję.
Pieprzem oprószyć kawałki królika. Czosnek, imbir i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju w garnku zeszklić pokrojone warzywa. Włożyć do garnka kawałki królika i smażyć, aż nabierze lekko brązowego koloru z obu stron.
W między czasie obrać marchewkę i cukinię, pokroić i wraz z podrobami z królika włożyć do garnka. Gdy mięso będzie gotowe dodać pół litra wody, sos ostrygowy, curry,tymianek, sok z połówki limonki. Dodać odrobinę soli, wymieszać i przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. na średnim ogniu.
Bakłażana skropić oliwą, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, aż się zrumieni.
Gdy królik będzie miękki wyjąć go na talerz a sos na gładko zmiksować blenderem. Włożyć królika z powrotem i dodać łyżkę masła i rozprowadzić.
Bakłażana z mięsem ułożyć na talerzu i przed podaniem oprószyć pieprzem i skropić oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 06.02.2016 09:53
uwielbiam królika i bakłażana pycha połaczenie
SylwiaMagdaSabin 05.02.2016 23:12
Smaczne pewnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak