Przepis i sposób przygotowania na: Królik z bakłażanem
Królika oczyścić, podzielić na porcje. Część królika z polędwiczkami można odłożyć na inną okazję.
Pieprzem oprószyć kawałki królika. Czosnek, imbir i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dwóch łyżkach oleju w garnku zeszklić pokrojone warzywa. Włożyć do garnka kawałki królika i smażyć, aż nabierze lekko brązowego koloru z obu stron.
W między czasie obrać marchewkę i cukinię, pokroić i wraz z podrobami z królika włożyć do garnka. Gdy mięso będzie gotowe dodać pół litra wody, sos ostrygowy, curry,tymianek, sok z połówki limonki. Dodać odrobinę soli, wymieszać i przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. na średnim ogniu.
Bakłażana skropić oliwą, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, aż się zrumieni.
Gdy królik będzie miękki wyjąć go na talerz a sos na gładko zmiksować blenderem. Włożyć królika z powrotem i dodać łyżkę masła i rozprowadzić.
Bakłażana z mięsem ułożyć na talerzu i przed podaniem oprószyć pieprzem i skropić oliwą.