Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietanowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
margaryna 15 dag
mąka 4 łyżki
śmietana 1/2 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 10 szt
papryka mielona 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowym

Królika podzielić na porcje, delikatnie zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i połową mąki, obrumienić na tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla, podlać gorącą wodą, dodać angielskie ziele, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Resztę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać rozmieszaną śmietanę z mieloną papryką, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.10.2013 12:33
Smaczne mięsko.
romanrafal
romanrafal 22.11.2012 15:51
pyszny królik
Seba 19.09.2012 18:30
smaczny
gacopierz23 24.07.2012 22:54
przypomniały mi się niedzielne obiadki u Babci
Wafelek2601 27.04.2012 12:06
pyszny
olkaaa 21.12.2011 10:09
jeszcze nie jadłam
matii6 22.07.2011 20:02
super mięsko,
Babciagramolka 02.05.2011 17:03
Żebym tak ja mogła dostać królika u siebie w którymś sklepie . Zazdroszczę.
alaaa 09.03.2011 12:47
pychota
Krystyna32 18.01.2011 00:08
palce lizać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak