Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

królik 1/4 szt
śmietana kremówka 300 ml
ząbki czosnku 2 szt
sól
Sól ziołowa jodowana Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Królika myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i solą ziołową, odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Królik w sosie śmietanowym foto
2
Na patelni mocno rozgrzewamy olej, wkładamy na niego królika i smażymy aż lekko się zrumieni.
Krok 2 - Królik w sosie śmietanowym foto
3
W osobnym garnku podgrzewamy kremówkę i dodajemy do niej Kucharka, mieszamy.
Krok 3 - Królik w sosie śmietanowym foto
4
Do ciepłej śmietany przekładamy podsmażonego królika.

Całość przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie a śmietana odparuje i otrzymamy z niej delikatny sos.

Co jakiś czas wierzch mięsa polewamy śmietaną, chyba że jest ono całkowicie przykryte kremówką. Na 10 minut przed końcem dodajemy obrane i przekrojone ząbki czosnku i doprawiamy przyprawą w płynie.
Krok 4 - Królik w sosie śmietanowym foto
5
Królika w śmietanie podajemy z ziemniakami i kapustą kiszoną.
Krok 5 - Królik w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak