Królik w sosie śmietanowo-warzywnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • por

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyzka
  • papryka mielona

    1 łyzeczka
  • marynata

  • ocet winny

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • cukier

    1 łyzka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • ziele angielskie

    10 szt
  • woda

    1 l
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynatę zagotować i ostudzić. Porcje królika włożyć do marynaty i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień obsmażyć porcję na patelni, włożyć do rondla, jarzyny pokroić na małe kawałki i wrzucić do mięsa. Z kostki bulionowej przygotować rosół i zalać nim mięso. Dusić około 1h. Następnie porcje mięsa wyjąć na brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Pozostały wywar zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła, dodać śmietanę z papryką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Sos przecedzić przez sitko, włożyć mięso do sosu, podawać z ziemniakami lub kluskami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 10.05.2013 21:48
Smaczne mięsko.
Iwusia 18.08.2012 19:54
smaczny obiad
Natalia/tubisiek 31.05.2012 15:50
aż chce się spróbować!
Margo1 18.11.2010 11:18
smaczny ale się przyznam ,że nie jadłam
Monika193 12.11.2010 13:17
bardzo lubię mięsko z królika

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat