Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w sosie śmietanowo-koperkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik
rozmaryn świeży 1-2 gałązki
cebula 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
marchewki 4 szt
śmietana 18 proc 200 g
Kostki rosołowe Kucharek 4 szt
mąka pszenna 3 łyżki
koperek 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Królik będzie kruchy jeżeli przemrozimy go przez ok 24 h w zamrażarce

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w sosie śmietanowo-koperkowym

1.
Królika podzielić na porcje, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, solą, białym pieprzem , posiekanym rozmarynem i majerankiem, odstawiamy do lodówki-najlepiej na całą noc.
2.
Kostki rosołowe rozpuścić w litrze gorącej wody. W garnku z grubym dnem (ja robiłam w żeliwnym) rozgrzewamy masło i obsmażamy kawałki królika na brązowo z obu stron, następnie zalewamy bulionem i dusimy prze 1,5 godziny.
3.
Marchewkę pokroić w plasterki , a cebulę w bardzo drobną kostkę-dodać do królika. Kiedy warzywa są miękkie dodać śmietanę (należy ją zahartować, aby się nie zważyła) i mąką rozrobioną z wodą. Czekamy aż się sos zagotuje. Posiekany koperek dodajemy jak już sos ściągniemy z gazu. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 16.09.2016 08:43
pyszny królik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak