Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik w śmietanie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składnik główny

nogi z królika 4 szt
śmietana 18 proc 200 ml
cebula 2 szt

zalewa

ocet 10 % 6 łyżek
woda 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
cukier 1 łyżka
cebula 1 szt

dodatki

Majeranek suszony Prymat do smaku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: królik w śmietanie

Wszystkie składniki zalewy zagotować wystudzić, zalać królika, odstawić na noc do lodówki.
Mięso wyjąć z zalewy, podsmażyć na oliwie, cebulkę pokroić w kosteczkę podsmażyć. Przełożyć do garnka. Zalać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny ( z dodatkiem majeranku, niewielką ilością soli i pieprzu). Dodać śmietanę, wymieszać dusić jeszcze przez około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 18.04.2015 15:57
uwielbiam królika pod każdą postacią.Robię bardzo często
inka2012 18.04.2015 13:48
aż chce się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak