Królik w pysznym sosie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • pieprz cały

    15 sztuk
  • czosnek

    3 ząbki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • masło

    10 dkg
  • skrobia kukurydziana

    5 łyżek
  • śmietana

    200 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Królik w pysznym sosie foto
Mięso dokładnie myję, dzielę na porcje, osuszam.
Krok 2 - Królik w pysznym sosie foto
W rondlu rozpuszczam masło, opiekam kawałki królika z każdej strony.
Krok 3 - Królik w pysznym sosie foto
. Podlewam gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte,dodaję przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam całość i duszę na wolnym ogniu około dwóch godzin. Podczas duszenia mięsa pilnuję aby było cały czas przykryte wodą. ( dolewam zawsze wrzątek)
Krok 4 - Królik w pysznym sosie foto
Jak mięso jest już odpowiednio miękkie, wyciągam do miski, nakrywam aby nie stygło. Powstały sos przecedzam przez sitko. Skrobię rozprowadzam z wodą i śmietaną. Zagęszczam sos i zagotowuję, jeśli jest taka potrzeba można doprawić pieprzem i solą.
Krok 5 - Królik w pysznym sosie foto
Królika podaję na liściach sałaty, polewam sosem, można podać oczywiście z ziemniakami , najbardziej mi pasują do tego dania tarte buraczki:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 20.09.2012 17:44
uwielbiam mięsko z króliczka , na jałowiec nie wpadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat