Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w pysznym sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
pieprz cały 15 sztuk
czosnek 3 ząbki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
masło 10 dkg
skrobia kukurydziana 5 łyżek
śmietana 200 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w pysznym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie myję, dzielę na porcje, osuszam.
Krok 1 - Królik w pysznym sosie foto
2
W rondlu rozpuszczam masło, opiekam kawałki królika z każdej strony.
Krok 2 - Królik w pysznym sosie foto
3
. Podlewam gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte,dodaję przyprawy i czosnek pokrojony w plasterki. Mieszam całość i duszę na wolnym ogniu około dwóch godzin. Podczas duszenia mięsa pilnuję aby było cały czas przykryte wodą. ( dolewam zawsze wrzątek)
Krok 3 - Królik w pysznym sosie foto
4
Jak mięso jest już odpowiednio miękkie, wyciągam do miski, nakrywam aby nie stygło. Powstały sos przecedzam przez sitko. Skrobię rozprowadzam z wodą i śmietaną. Zagęszczam sos i zagotowuję, jeśli jest taka potrzeba można doprawić pieprzem i solą.
Krok 4 - Królik w pysznym sosie foto
5
Królika podaję na liściach sałaty, polewam sosem, można podać oczywiście z ziemniakami , najbardziej mi pasują do tego dania tarte buraczki:)
Krok 5 - Królik w pysznym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 20.09.2012 17:44
uwielbiam mięsko z króliczka , na jałowiec nie wpadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak