Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w leśnym sosie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 sztuka
grzyby leśne 1/2 szklanki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
białe wino 1 szklanka
smalec 4 łyżki
śmietana 30% 1/2 szklanka
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Królik w leśnym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso z królika umyć i osuszyć, następnie podzielić na porcje i natrzeć solą oraz grubo mielonym pieprzem, ułożyć ciasto w płaskim naczyniu i zalać winem, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Krok 1 - Królik w leśnym sosie foto
2
Grzyby oczyścić i obgotować po obgotowaniu ma ich być około 1/2 szklanki
Krok 2 - Królik w leśnym sosie foto
3
Po zamarynowaniu mięso obtoczyć w mące i strącić z niego nadmiar mąki na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć na dość ciemny kolor mięso po obsmażeniu mięso przełożyć do brytfanki, a na tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. Na patelnię wlać niewielką ilość wody, aby dobrze wymyć to co zostało na patelni i wlać jej zawartość do brytfanki, dodatkowo do mięsa dodać 1/2 litra gorącej wody oraz przyprawy : 5 rozgniecionych ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, całe ząbki czosnku i 2-3 gałązki zielonej pietruszki oraz 1 kostkę bulionową grzybową, całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60 minut, ale około 20 minut przed końcem duszenia do brytfanki dodać grzyby i śmietankę.
Krok 3 - Królik w leśnym sosie foto
4
Mąka z mięsa wystarczająco zagęści nam powstały sos i raczej nie trzeba już też doprawiać do smaku mi najlepiej takie mięso smakuje z dodatkiem parowanych klusek.
Krok 4 - Królik w leśnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.08.2014 20:15
często robię królika ...na różne sposoby.Ten musi być pyszny
Mniam 17.08.2014 09:39
Lubię mięso z królika, a w towarzystwie grzybów leśnych smakuje rewelacyjnie!
Lidzia 17.08.2014 07:15
Smakowite.
IlonaAlbertos 16.08.2014 22:02
Apetycznie przyrządzony.
2milutka 16.08.2014 21:31
uwielbiam mięso z królika
Megg 16.08.2014 21:25
Pyszne mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak