Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik - pieczony. Mój niedzielny obiad;)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 1 szt
olej 3- 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ząbki czosnku 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Królik - pieczony. Mój niedzielny obiad;)

1.
Królika dziele na porcje ,po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, nacieram solą pieprzem zostawiam na 30 min. Przygotowuje marynatę z oleju ,przeciśniętego przez praskę czosnku,majeranku,i przyprawy Kucharek ,do marynaty wkładam kawałki królika na 1,5 godziny dorzucam liście laurowe i ziele angielskie.Po tym czasie królika wyjmujemy z marynaty i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki , wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,podlewając co jakiś czas gorącą wodą.Pieczemy do miękkości mięska. Podajemy z kluskami śląskimi czerwoną kapustą lub z kapustą kiszoną zasmażaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2017 21:23
Na pewno był dobry.
AZgotuj 29.01.2017 16:07
pyszny obiad.
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 15:14
Dziękuję ślicznie;)
mirosława4 29.01.2017 14:53
smaczne i zdrowe mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak