Przepis i sposób przygotowania na: Królik pieczony z warzywami
Kroki postępowania
Przygotowujemy marynatę - do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oleju, dodajemy przyprawy i wciskamy obrane ząbki czosnku - mieszamy. Mięso z królika porcjujemy i dokładnie obtaczamy w marynacie - odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Bezpośrednie przed pieczeniem w 0,5 litrze ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do królika z marynatą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach pod przykryciem (dzięki bulionowi mięso się nie spiecze i nie będzie suche). Marchewki obieramy i myjemy, a z porów ściągamy wierzchnie liście (dajemy zarówno zieloną jak i białą część).
Obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplasterki - dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 30 minut, bez przykrycia.