Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony z warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 1 sztuka
marchewka 4 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
masło do smażenia
wino białe wytrawne 2 szklanki
bulion warzywny 600 ml
śmietana 30% 150 ml
sól i pieprz
mąka 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony z warzywami

Mięso myjemy i osuszamy. Tuszkę dzielimy na części. Warzywa myjemy , obieramy i kroimy na plasterki. Układamy na spodzie brytfanny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku i obsmażamy królika oprószonego solą i pieprzem. Przekładamy obsmażone mięso na warzywa zalewamy winem i dusimy 15 minut. Następnie dolewamy bulion i dusimy godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso do powstającego sosu dodajemy śmietanę i mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody. Wkładamy mięso ponownie i całość jeszcze chwilę dusimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 31.12.2016 01:00
oj,dawno królika nie jadłam a ten jest apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak