Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik duszony z rozmarynem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 1 litr
olej roślinny 6 łyżki
masło 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
rozmaryn 3 gałązki
cebula 2 sztuki
cukier brązowy 1 łyżeczka
woda 2,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyzeczki
nogi z królika 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Królik duszony z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Uszykować udka.
Krok 1 - Królik duszony z rozmarynem foto
2
Poprzycinać je.
Krok 2 - Królik duszony z rozmarynem foto
3
Udka ułożyć głębokim naczyniu i zalać maślanką. Zostawić w chłodzie na minimum 36 godzin
Krok 3 - Królik duszony z rozmarynem foto
4
Wyjąć z zalewy . Opłukać i podzielić na kawałki.
Krok 4 - Królik duszony z rozmarynem foto
5
Wymieszać kilka łyżek oliwy z solą , pieprzem i papryką .
Krok 5 - Królik duszony z rozmarynem foto
6
Odstawić kilka godzin dokładając do marynaty rozmaryn .
Krok 6 - Królik duszony z rozmarynem foto
7
Rozgrzać olej na patelni - wrzucić rozmaryn .Kłaść kawałki królika i obsmażać na rumiano
Krok 7 - Królik duszony z rozmarynem foto
8
Przełożyć mięso do garnka. Na patelnię po smażeniu królika wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić - posypać w trakcie obsmażania odrobiną brązowego cukru by łatwiej się karmelizowała - przełożyć do garnka z mięsem .
Krok 8 - Królik duszony z rozmarynem foto
9
Podlać wodą, wrzucić ziarna ziela angielskiego, liście laurowe , rozmaryn z patelni i dusić na średnim gazie pod przykryciem do miękkości ( 1,5 - 2 godzin , z tym , że ostatnie 30 minut odkryte by sos odparował * ).

* po odparowaniu powinno zostać ok. 1 szklanki sosu
Krok 9 - Królik duszony z rozmarynem foto
10
Pewnie w wielu domach potrawy z królika to nic nadzwyczajnego .Kiedyś tak było i u mnie . Znajomi hodowali króliki ( wtedy była moda na królicze futerka ) . Zresztą chyba wszyscy którzy mieli działki trzymali króliki . Piekłam pasztety , robiłam w potrawce .Potem jakoś króliki znikły . Długo miałam problem z kupieniem króliczego mięsa . Ostatnio pojawiło się w sklepie z dziczyzną . A , że smaczne i delikatne to myślę , że będzie sie co jakiś czas pojawiać u nas na stole .

Podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi .Sos podawać z kawałkami cebulek lub przetarty przez sito ( można go zaciągnąć śmietanką ) .
Krok 10 - Królik duszony z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela77 27.05.2013 21:08
dawno nie jadłam królika, muszę też sobie zrobić
kusza23 27.05.2013 12:12
bardzo fajne
Ewelina47 27.05.2013 10:36
szczerze mówiąć nie pamiętam kiedy jadłam królik, ale wygląda smacznie
miki47 27.05.2013 10:21
znakomity przepis
Olga_SK 27.05.2013 09:49
wieki nie jadłam królika, a niegdyś często gościł na naszym stole. Pora nadrobić zaległości, dzięki za przypomnienie wspaniałego mięsa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak